Общо показвания

неделя, 21 август 2011 г.

ИИСИИДИ 1 - 7-ма част


ОБЕКТИВНИТЕ РЕАЛНОСТИ НА ЗЕМЯТА

Не знаете ли, че вие сте храм Божий, и Духът Божий живее във вас?... прославете Бога и в телата и в душите си, които са Божии.
(Коринтяни 1)

Най-плътното от Седемте Тела на Земята (т. нар. „Глобуси на проявление“ на самосъзнанието на Духовната Същност на нашата планета в многоизмерните системи на седемте низши диапазона на Единната Реалност) – физическото, се отнася към обективните планетни тела, които заемат в еволюционната верига за развитие на Космическия Разум на ДАДЕНИЯ еволюционен клон най-низшата точка, където Духовната Материя придобива мощен творчески импулс към саморазширяване на всички съставляващи я единици Разум и последователно качествено се самоуравновесява с най-грубите нива на енергията на физическата реалност, като постепенно се насочва към възстановяване на вътрешната Хармония. Това еволюционно ниво дава на всички Съзнания, задействани в дадения модел за космически тренинг, РЕАЛНА възможност за творческо съединение между системите на т. нар. „минало“ и т. нар. „бъдеще“, като позволява активно да взаимодействат помежду си тези СЪВКУПНИ СЪЗНАНИЯ, които „СЕГА“ са принудени ЛЪЖЛИВО да възприемат самите себе си като „човешки личности“ и ТОЗИ, който в „БЪДЕЩЕ“ ще стане (а в действителност – на високите нива на извънвремевия континуум, ВЕЧЕ Е!) т. нар. „Свръхчовек“ или „Богочовек“, а още по-точно – един от активните самоосъзнаващи се елементи на Колективното Съзнание на галактическите Творци.

Както твърдото, течното и газообразното състояния на нашата плътно-физическа обвивка В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ не са толкова стабилни и реални, както сме свикнали да си представяме, точно така и вибрациите на Енергията в диапазона на физическото, астралното и менталното нива на проявления на Материята, в космически смисъл, също не съществуват РЕАЛНО, тоест ВЕЧНО. Това означава, че ИЗВЪН границите на дейността на нашия ум НАС С ВАС, тоест ХОРАТА, ТАКИВА, КАКВИТО СМЕ СВИКНАЛИ ДА СИ ПРЕДСТАВЯМЕ САМИТЕ СЕБЕ СИ и ДА ВЪЗПРИЕМАМЕ ДРУГИТЕ, ПРОСТО НИ НЯМА!

Първо, защото абсолютно всички наши знания и представи за себе си са само ментална форма, творчески развита и логически обоснована от нашия собствен ум, който няма никаква възможност за самопознание ИЗВЪН ФИЗИЧЕСКИТЕ ФОРМИ. Второ, Будхичният Принцип, който позволява на всяко Колективно Съзнание активно да се развива като ИНДИВИДУАЛНА Космическа Същност, при 99,9% от земното човечество изобщо не е развит, тоест засега все още творчески не е отворен и активиран от най-висшите свръхментални вибрации на Космическите Същности, които провеждат енергиите на будхичните реалности в чакрамната система на съвкупните Съзнания, които се самореализират чрез земните човешки форми.

Тази степен на Космическо развитие, която в източните традиции на езотеризма се определя с думата „будхи“, представлява такова ниво на развитие на Висшия Разум, благодарение на което Космическата Същност, която го е достигнала, ЕДНОВРЕМЕННО и ОСЪЗНАТО може в равна степен да възприема и идентифицира Самата Себе си в цялата съвкупност от Съзнания, които съставят Нея, колективно еволюиращата Същност. Всяко Съзнание (в това число и т. нар. „човешка личност“), което не е достигнало нивото на възможностите на целенасочено и осъзнато самопознание в условията на будхичните реалности, се явява само Мисълформа, която предоставя на Съзнанията на ИСТИНСКИТЕ Космически Същности всевъзможни чувствено-ментални възможности за по-дълбокото ИМ проникване в Астрално-физическите Планове на Земята и за ТВОРЧЕСКО ОДУХОТВОРЯВАНЕ (повишаване на колективното самосъзнание) на реалностите, които образуват тези планове.

Та нали няма и през ум да ви мине да започнете да отъждествявате личността на водолаза с използвания от него гумен скафандър, благодарение на който той има възможност по-пълно и свободно да изучава морските дълбини? Защо му е нужно да изучава тези дълбини? Защото, когато познава по-подробно обкръжаващия го свят, този човек усъвършенства и шлифова някои от своите вътрешни качества: ум, ловкост, издържливост, любов към красотата, към живота и т. н. Освен това, в зависимост от задачите и подредилите се обстоятелства, този водолаз има възможността активно да се проявява чрез творчество (дейност) в дадената среда и, по един или друг начин, да внася СВОИ изменения в изследваната и усвоявана от него среда на своето ВРЕМЕННО обитаване.

Скафандърът е необходим на водолаза (или на космонавта) само като ВРЕМЕННО средство за изпълняване от него на определена работа, свързана с агресивна или опасна (за самия него) среда на приложение на неговото творчество. Да, чрез работата във водата водният костюм му позволява едновременно да работи и над някои собствени качества! И ако водолазът нямаше скафандър, щеше да бъде измислено някакво друго или трето средство, спомагащо за достигането на поставената пред него цел.

Така стои въпросът и с хората: ние (“човешките личности“) изобщо не се явяваме за Висшия Разум единственото средство (“скафандър“) за Неговото задълбочено Самопознание – има милиарди други Форми на Космически Живот, които позволяват да се прави СЪЩОТО и на други нива на творчество на Енерго-Материята. Човекът не е „пъпът на Земята“, от който може нещо да зависи в Космоса даже в пределите на нашата физическа слънчева система. И даже тогава, когато предишните човечества довеждали самия плътноматериален Глобус на Земята до точката на възможно физическо унищожение, от самите хора НИЩО НЕ Е ЗАВИСЕЛО: само се сменяли поредните модели на устройството на света (декорациите на сцената“) и всички мизансцени на „спектакъла“ отново се повтаряли, но вече в друга, необходима интерпретация. 
 
Ето защо, от космическа гледна точка, нас, класата на т. нар. „хора на Земята“, напълно обосновано могат да ни отнесат ако не към категорията на едва заченатите във Времето и Пространството „еволюционни ембриони“, то в най-добрия случай, към достатъчно ниското ниво на „космическите младенци“, които прекарват дадения етап от своето качествено развитие изцяло в състояние на Илюзии, сън, или, ако щете, творческа анабиоза. В това е не само ключът към разбирането на илюзорността на развитието на човешкото Съзнание на низшите Планове на Единната Космическа Реалност, но също така и причината за лъжливостта и погрешността на всички наши невежи представи за т. нар. „Живот“ и т. нар. „Смърт“. В пълното и дълбоко осъзнаване на този факт се крие също така и езотеричния Ключ към разкриването на Тайната свързана с Въплъщаването на Земята на Съзнанията, които ние наричаме „Бого-Човеци“
 
Нито за миг не трябва да забравяте, че ВСИЧКО Е БЛАГО. Благото присъства органично и хармонично в ЦЯЛОТО Творение и се проявява в безкрайното множество на Неговите варианти на различни нива на измерност, но се осмисля, разбира и открива от различните самосъзнателни елементи на Космическия Разум на всяка от индивидуалните степени на Неговото самопознание съвършено различно, в зависимост от дълбочината на потопяване на тези елементи (Съзнания) в плътните слоеве на Енерго-Материята. И затова всяко Съзнание, проявено на различните нива на Творението и поместено за самореализация в една или друга форма, може да открие (или разпознае) край себе си (и в себе си!) точно толкова признака на Божествена Благодат, колкото творчески сили и Духовен Потенциал успее съзнателно да преживее (да вмести в себе си) и да осмисли дадената форма в съответствие със своето ниво на развитие.

Съзнателно да преживяваш БЛАГО във ВСИЧКО и да умееш да разпознаваш БЛАГОСТТА НА ВСИЧКО във всеки миг от своето Съществуване означава самият ти ВИНАГИ ДА СИ САМОСЪЗНАВАЩА ЧАСТ от Тази Божествена Творческа Сила и, разпознавайки Я във всичките Й проявления, целенасочено да Я излъчваш във всички направления на обкръжаващия свят, като включваш и своето собствено тяло. Затова всяка физическа форма (камък, растение, човек) също има адекватна способност за възприятие и съпротивление, иначе мощните излъчвания на съсредоточеното Внимание към даденото Съзнание от страна на по-развитите Космически Същности (Които в хората е прието да се идентифицират с „истинския Аз“ на човека) биха могли да изгорят и унищожат тази форма. 
 
Да вземем за пример Учението за чакрамните личности, същината на което ще се постараем да изложим по-нататък. В мнозина от вас може да възникне въпроса: защо даденото Учение не е било предадено на хората от Земята по-рано, а се разкрива едва сега, в навечерието на Акта на Преображението на цялата планета? Може би това Знание щеше да може към настоящия момент да придвижи земното човечество по Пътя на неговата Еволюция значително „по-далеч“ и „повече“?

Веднага ще отбележим, че даже СЕГА около половината от цялото Колективно Съзнание на земното въплътено човечество просто в никаква форма (все още!) НЕ са способни да го възприемат, нито да го разположат на слаборазвитите нива на своето грубо ограничено Съзнание, нито да разберат цялата му еволюционна ЦЕННОСТ и БЛАГОСТ. Във времената на Христос и Буда само 1-2% от хората били повече или по-малко готови за това - ако не да разберат цялата същност на подобна информация, то поне да не отхвърлят категорично това знание. Това е свидетелство за факта, че засега не само техните ментални и астрални форми все още не са качествено готови за усвояването на тези енергии, но и техните физически тела също ще започнат бързо да се САМОразрушават, ако попаднат в противоборство с тези високи излъчвания, които носи със себе си Знанието от подобно Космическо ниво.

Какво става на Етерния План, когато човек, яростно отричащ и ненавистно критикуващ това Учение, започне да излива цялата си жлъч и ненавист, да допуснем към този, който е неговият „физиологически носител“, тоест към автора на тази книга? Имах няколко прекрасни възможности да наблюдавам със своя астрален взор следната картина: мощното изхвърляне в обкръжаващото пространство на енергия с деструктивно свойство мигновено превърна негодуващия „борец с тъмните сили“ в своеобразен магнит, в структурата на който, по силата на закона за привличането на подобното от подобно, от всички краища на най-грубите астрални реалности, започнаха стремително да се привличат и концентрират могъщите разрушаващи сили на Астрала, с надеждата да се самореализират посредством агресията и негативизма, използвайки за тези цели въпросния ревностен „борец за справедливост“.
 
Само благодарение на това, че авторът на тази книга (и ретранслатор на даденото Учение в този тип реалност) се намира на по-високо ниво на Разбиране (да умееш да разбираш значи да умееш да ОБИЧАШ!!!), отколкото критикуващият и затова просто не може да отговори на каквито и да било негативни нападки по адрес на своята личност с идентични негативни енергийни изхвърляния, изпращаните му от критикуващия негативни импулси не намират възможност за саморазреждане в неговия астросом и затова тези импулси са принудени да остават в този, който е инициирал подобна астрална атака. С все по-голямото уплътняване и концентрация на тези негативни енергии в най-грубите структури от Аурата на атакуващия, всички притеглени от него деструктивни сили ще предизвикат в неговите астрално и физическо тела (а значи и в организма му) огромни разрушения (в диапазоните на своето негативно проявление), които с нищо не могат да се компенсират. 
 
Това означава, че всички физиологични системи, които функционират в дадения вълнов диапазон, биват подлагани на най-мощна разрушителна „бомбардировка“ от дисхармонични енергийни импулси, които се концентрират в различните най-важни органи и системи под формата на т. нар. „камъни“ и „солеви отлагания“, а при по-продължителни въздействия се самореализират чрез организма на самия атакуващ, като предизвикват в него негативни реакции на резки болки от „внезапно“ отворили се в него рани, язви, възпаления и отоци, или изведнъж образували се при „нещастен случай“ фрактури, натъртвания и удари. Обикновено, ако човекът, който генерира подобни деструктивни енергии, не се успокои, тъй като не е в състояние да разбере (поради ниското си ниво на развитие) своята неправота, процесът на саморазрушаване се затяга, като постепенно се изостря все повече, докато не се достигне точка на невъзможност за понататъшното съществуване на този човек в дадената физическа форма, тоест докато не настъпи Смърт.

Ако се опитаме да намерим ИСТИНСКАТА причина за всички тези неприятности бихме изяснили, че тя се намира не в самия човек и даже не в тези деструктивни енергии, които са разрушили неговото тяло, а в НЕПОДГОТВЕНОСТТА на плътноматериалната форма за днешното проявление на неговото съвкупно Съзнание за ВЪЗПРИЕМАНЕ на енергии от такова ниво, каквото заема Знанието, което предава на хората „Учението за чакрамните личности“. Наистина вярно е казано: „Не наливат ново вино във вехти мехове; инак, меховете ще се спукат, и виното ще изтече, и меховете ще се изхабят.” 
 
Телата на различните по своето ниво на развитие хора (както и различни други проявления на Живота), на вид еднакви по форма, могат много силно да се различават по своя енергиен състав и затова веществата, които съставляват неговата молекулярна структура също имат различни степени на енергийно съпротивление, които зависят във всеки индивидуален случай от стабилизацията на фокусирането (нивото на активност) на съвкупното Съзнание, което може да се реализира чрез дадената форма на въплъщение. Колкото повече висококачествени чакрамни нива са активизирани в дадена личност, толкова по-висок ще бъде спектърът на нейното самосъзнание, толкова по-наситена с енергии от високите диапазони на Качествата ще бъде Аурата на човека и следователно в толкова по-голяма степен неговото тяло ще бъде способно свободно и безопасно (за собствените си молекулярни структури) да провежда вибрациите, характерни за реалностите от значително по-високи нива.

Енергийният потенциал на проявяваното чрез дадената материална форма Съзнание определя и степента на изменение на химическия състав на веществата, които образуват даденото тяло, което, на свой ред, обезпечава наличието (или отсъствието) на способности, които да му позволяват без особена за себе си вреда да издържа на въздействието на едни или други високи вибрации. 
 
Между другото, поради тази причина, поредното духовно Посвещение (например Третата планетарна Инициация) на въплътената личност не може да се осъществи дотогава, докато човек не успее САМОСТОЯТЕЛНО да изведе енергиите на своето Съвкупно Съзнание (тоест да изведе всички фрагментирани Съзнания на астралното и менталното тела) на нивото на най-високата точка на равновесие на Силите, които съставляват Триединството на Главните Сили на Живота. Защото преди Енергиите от високите нива на Качествата (преди разтварянето и активизацията на кармичните канали на чакрите на Духовните Учители) да успеят да се влеят в астросома на тази личност, нейното физическо тяло също трябва да претърпи значителни химически изменения, за да приведе в съответствие (да сведе до минимум разликата), която съществува в състава на плътноматериалната обвивка на кандидата за Посвещение с това обновено състояние на неговия астросом, което се образува след осъществяването на Акта на Инициацията. В противен случай би могъл да настъпи летален изход.

Всяка Космическа Сила (Колективно Съзнание) е представена на Земята от свои собствени форми на материално въплъщение, затова винаги има форми на Материята, които точно съответстват на качествата на тези Сили, на техните вибрации и които имат в своята структура именно такава степен на съпротивление, която би позволявала на дадената форма да издържа, предава и даже запазва тези качества в своите структури за последващото им излъчване в обкръжаващото Пространство в течение на определен период от време.

Например Материята на формата на Колективните Съзнания, които могат да реализират себе си чрез това, което ние наричаме „растение“, има достатъчно съпротивление САМО за натрупване, трансформация и генериране в обкръжаващата среда на вибрациите на тези жизнени Сили, които познават себе си в дадения диапазон от Космически Качества. Етерната структура на повечето земни растения (с изключение на отделни преходни класове, реализиращи себе си на границата на Качествата на Растителното и Животинското Царства), е приспособена само към активизацията на Съзнанията на нивото на вибрациите на достатъчно плътната Материя (веществата). Освен етерно, повечето растения на Земята имат само материално тяло, което се състои от Колективни Съзнания клетки от т. нар. „сухо вещество“ (съединителна тъкан, целулоза) и вода с разтворени в нея микроелементи. 
 
Колективните Съзнания, които могат да се реализират чрез нервите и тялото на животните, носят в себе си т. нар. „животинска Сила“, която обезпечава на дадените форми на въплъщение животинско ниво на самосъзнание, което им дава възможност за опознаване на най-грубите обертонове на вибрации на материалния, Астрален и Ментален Планове. Що се отнася до особеностите на строеж на физическата форма на въплъщение на Колективните Съзнания в качеството на т. нар. „хора“, то можем да отбележим, че нервите даже на средноразвития човек ВЕЧЕ имат достатъчен потенциал на съпротивление, за да пренасят и работят творчески (да моделират осъзнато) с вибрациите на по-високите нива на Менталния и Астралния Планове, а също така успешно да преработват (усвояват в себе си) енергията на животинското, растителното и материалното (веществено) нива.

С помощта на Космическите Съзнания, които владеят богатия опит от манипулирането с менталните енергии, човекът има възможност да извършва не само инстинктивни, но и мотивирани постъпки (да мисли, размишлява, анализира, избира) и благодарение на работата с тези Сили той може съзнателно да се реализира на Ментален План. С помощта на Колективните Съзнания на низшите и средни диапазони на Астралния План, които организират примитивното творчество на т. нар. „животински енергии“, човек може да чувства и преживява всички свои низши психически (емоционални) състояния. Използването от него като храна на Съзнанията на т. нар. „растителни сили“ обезпечава приток на етерни жизнени Сили към Съзнанията на неговото физическо тяло, което е построено от материални (веществени) сили. 
 
Постепенно усъвършенствайки осъзнатото творчество на владеене на всички тези нива на Космическите Сили (които представляват Колективните Съзнания на различни космически цивилизации), човекът става все по-самосъзнателен творец на по-качествените нива на Единната Реалност. Като повдига все по-високо и по-високо фокуса на своето самосъзнание, човекът еволюира до нивото на т. нар. „Богочовек“, който вече съзнателно използва всички свои мозъчни, нервни и психически центрове за висша творческа активност и получава възможността свободно и без съпротива да провежда чрез своето физическо тяло вибрациите на висшите (за нашата реалност!) Жизнени Сили без да ги трансформира в своите висши нервни центрове.

Постепенно материята на неговото физическо тяло също еволюира в своя плътноматериален диапазон и се трансмутира в по-съвършени форми, адаптирани (приспособени) за провеждане в нашия тип реалност на енергиите на Космическите Съзнания, достатъчно приближени към нашето земно понятие „Висши Божествени Сили“. Макар че чисто външните физически форми на такива хора рядко се отличават съществено от другите човешки форми.

Във всяка проявена на Земята личност има всички механизми, които й позволяват активно да задейства в своя Живот които и да са от тези Космически Сили, но тяхната реализация чрез съвкупното Съзнание ВИНАГИ е възможна само във форма, която строго съответства на степента на еволюционно развитие на Духовната Същност, която творчески се проявява в нашия свят чрез дадената личност. Много често хората използват много от тези Сили без даже да осъзнават това.

Така, повтаряме, физическите тела на хората, които се намират на различни нива на развитие, само отстрани изглеждат еднакви и състоящи се от едно и също вещество (Материя). Всъщност, фактически те се състоят от различни химически елементи, наборът и степента на съпротивление на които съответства на нивото на еволюция на Колективното Съзнание на Душата-аспект, която познава себе си чрез даденото физическо тяло. 
 
Ако имахме възможност да наблюдаваме под най-мощен микроскоп цялата жизнена дейност на един кубически сантиметър на човешкото тяло, ПРИВИДНО без да вземаме под внимание съществуването на цялото останало тяло и самия човек, то явленията, които стават в това кубче от тялото на „микрокосмоса“ биха могли да се сторят на изследователя само хаотичен набор от някакви стихийни явления, които имат „мъртва“ природа. Но ако проследим всички тези механични, биохимически и биологически процеси „отвътре“ на физическия строеж на най-микроскопичните структури на всяка от милионите клетки, които съставляват един кубически сантиметър от нашето тяло, то ние бихме се сблъскали с милиарди живи същества, които чрез всички тези привидно „мъртви“ процеси активно самоосъзнават себе си в творчество.

Трябва да ЗНАЕТЕ и РАЗБИРАТЕ, че всички живи същества са не само отделни, физиологически или функционално неделими организми, които на свой ред се състоят от множество други живи системи – Съзнания; всяко неделимо Съзнание (чак до атома и до това, което наричаме „елементарни частици“), е жива Космическа Същност, която творчески реализира себе си в дадената точка на своята Космическа Еволюция именно по ТАКЪВ начин, като играе в Икономиката на Космоса своя собствена роля и изпълнява в дадената реалност тези еволюционни функции, които са й възложили по-високоразвитите Космически Същности.

Няма коментари:

Публикуване на коментар